Wystarczy dla całej rodziny i nie wymaga smażenia.
Czasami samosa nie smakuje zbyt dobrze. Tym razem proponujemy zrobić wersję XL w plastrach. W praktyce jest to placek z takim samym nadzieniem, jakie normalnie włożylibyśmy do typowego dania smażonego. Przepis pochodzi z portalu The Practical Kitchen.
Składniki:
Na ciasto
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych nasion tymianku
1 szklanka niesolonego masła
6 łyżek zimnej wody
Na nadzienie
4 filiżanki obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki rozmrożonego groszku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka przyprawy masala
1 łyżka mielonego kminku
1 łyżeczka suszonej kolendry
½ łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1- Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę wymieszać z solą, nasionami tymianku i masłem. Dodawać po trochu wodę i mieszać widelcem, aż ciasto będzie całe. Podzielić na pół, uformować w dwa krążki i odstawić do lodówki na kilka minut.
2- W międzyczasie przygotować nadzienie. Ziemniaki włożyć do patelni z wodą, aby się ugotowały. Gdy będą już gotowe, lekko je zacieraj, ale nie zacieraj ich całkowicie.
3-Do ziemniaków dodaj groszek, sok z cytryny i przyprawy. Oprószyć mąką powierzchnię i rozwałkować oba ciasta. Umieść jedną w naczyniu do pieczenia i napełnij masą. Na wierzchu ułożyć drugie ciasto i nakłuć w nim widelcem małe dziurki. Piec w piekarniku przez 40 minut lub aż ciasto będzie ugotowane.