Żywność

Odchudza i wzmacnia organizm. Oto dlaczego warto jeść zupę dyniową!

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, dlatego osoby pragnące wykorzystywać w kuchni produkty sezonowe, powinny sięgnąć po to właśnie warzywo. Istnieje wiele powodów, które przemawiają za włączeniem zupy dyniowej do jadłospisu. Sprawdzamy, jaki wpływ na zdrowia ma ta potrawa.

Zupa z dyni jest dobra na odchudzanie

Będąc na diecie odchudzającej, warto szukać inspiracji wśród posiłków, które są jednocześnie niskokaloryczne oraz bogate w wartości odżywcze. Takie założenia spełnia zupa dyniowa, ponieważ 100 g surowej dyni dostarcza zaledwie 26 kcal. Filiżanka dyni zawiera 3 mg błonnika, który jest niezwykle ważny w procesie odchudzania, gdyż pozwala zachować uczucie sytości na dłużej.

Zupa dyniowa jest dobra na odchudzanie również z tego względu, że stanowi wartościowy posiłek potreningowy. Zawiera bowiem dużą ilość potasu (340 mg w 100 g dyni), czyli składnika wspomagającego regenerację mięśni. Dynia zawiera także cenne witaminy, takie jak witamina A oraz witamina C.

Jedzenie zupy dyniowej pomaga obniżyć ryzyko niektórych chorób

Bogactwo składników odżywczych zawartych w dni sprawia, że produkt ten stanowi ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej. Spożywanie dyni może obniżyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.

Jedzenie zupy dyniowej poprawia wzrok

Zupa dyniowa jest bogata w witaminę A, która odgrywa ważną rolę w profilaktyce zdrowia oczu. Witamina A poprawia widzenie oraz chroni narząd wzroku. Z kolei przeciwutleniacze zawarte w dyni mają za zadanie zapobiegać uszkodzeniom zwyrodnieniowym oczu.

Składniki zawarte w dyni zwiększają poziom energii

Zupa dyniowa jest wyjątkowa, ponieważ jest niskokaloryczna, a jednocześnie stanowi źródło energii. To sprawia, że poprawia się ogólne samopoczucie człowieka i jego witalność, ma on też więcej siły na regenerację. Spożywanie zupy z dyni może pomóc w zrównoważeniu elektrolitów. To doskonały posiłek potreningowy.

Zupa dyniowa dobra na odporność

Dynia to prawdziwa skarbnica witamin A i C, które są ważne dla naszego układu odpornościowego. Zawiera również beta-karoten, który wzmacnia siły organizmu w bronieniu się przed wirusami i bakteriami.